En nyere proteseform giver for første gang fingeramputerede danskere finmotorikken tilbage, men metoden er ikke tilstrækkeligt kendt og udbredt i Danmark, påpeger bandagist i Aarhus.
I mange år har silikoneproteser været den primære mulighed for fingeramputerede med et statisk modstøttende formål, men de har haft begrænset funktionalitet og evne til at bøje fingrene. En nyere og mindre udbredt protesemetode muliggør fleksible led, der genskaber finmotorikken, og det er positivt for både den enkeltes livskvalitet og for samfundet. Det påpeger Benedikte Holck, bandagist med speciale i hånd- og armproteser hos bandagistklinikken Ortos i Aarhus, der savner øget kendskab til metoden.
Metoden blev indført i Europa i 2019 og af Ortos i Danmark i 2020. Den inkluderer fire forskellige proteser: MCP Driver, PIP Driver, Thumb Driver og GripLock Finger. Proteserne er designet til forskellige fingerled og kan anvendes individuelt eller i kombination.
– Efter arbejdsulykker, især blandt håndværkere, er fingerproteser ofte nødvendige for at genoprette finger- eller håndfunktionen og evnen til at håndtere værktøj, siger Benedikte Holck og tilføjer:
– Silikoneproteser mangler funktionalitet sammenlignet med de nye proteser, der er bøjelige, robuste og modstandsdygtige over for kemikalier, snavs og saltvand. Derfor er det vigtigt at øge bevidstheden om protesernes fordele både blandt fagfolk og almindelige borgere.
Afhjælper kompensatoriske skader
I følge Benedikte Holck kan den nye protesemetode for fingeramputerede være afgørende for at aflaste hænderne og mindske slidskader.
– Kompensationsmønstre hos fingeramputerede er almindelige og kan efter en årrække føre til overbelastningsskader, smerte, uhensigtsmæssige bevægelser og tab af genstande. Derfor er det afgørende, at personer med amputationer søger rådgivning fra en fagperson angående behovet for en aflastende protese. Mange søger desværre først hjælp, når smerten begynder at påvirke deres livskvalitet markant, siger Benedikte Holck og tilføjer:
– Silikoneproteser har en ringe funktionalitet og er derfor ofte blevet fravalgt uden fokus på den langsigtede konsekvens, men det er ikke tilfældet med den nye protesemulighed. I fremtiden forventer vi at se markant færre tilfælde af blandt andet slidskader, gigtsmerter og overbelastningsskader med metoden. Det vil medføre mindre belastning på samfundsøkonomien på sigt.
Ortos er en førende bandagistvirksomhed i Danmark, som har fremstillet individuelle proteser og ortoser siden 2007. Virksomheden har 8 klinikker fordelt i landet med autoriserede bandagister og fagpersoner. Læs mere på www.ortos.dk