Debat om EU's fremtid: Kan Europa håndtere de store udfordringer?

Valgdebat i Dokk1
Profilbillede
dato

EU står overfor en kritisk periode, præget af øget modstand mod centralisering fra flere af unionens nøglelande. Kan unionen finde en balance mellem nationale interesser og fælles europæiske mål, eller risikerer vi en destabilisering, der truer dens fremtid?

Efter sommerens Europa-Parlamentsvalg er det klart, at EU’s politiske landskab er under forandring. Selvom Ursula von der Leyen fortsætter som Kommissionsformand, og den politiske midte stadig har en vis kontrol, er der tydelige tegn på splittelse. Vælgerne i store medlemslande som Frankrig, Tyskland og Italien har tydeligt markeret deres modstand mod den føderalistiske kurs, som centraliserer magten i Bruxelles. En voksende politisk strøm peger på, at nationale interesser nu vægtes højere end fælles europæiske mål.

Samtidig arbejder EU-toppen på at styrke fællesskabet og opnå strategisk autonomi for at tackle globale udfordringer som krigen i Ukraine og klimakrisen. Spørgsmålet er, om EU kan balancere behovet for fælles løsninger med medlemslandenes krav om større suverænitet. Eller risikerer vi en splittelse, der kan underminere unionens evne til effektivt at håndtere de mange kriser, Europa står overfor?

Disse vigtige spørgsmål vil blive diskuteret, når Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO) inviterer til debat i Aarhus den 10. september. Her vil eksperter kaste lys over, hvordan det politiske landskab i EU kan udvikle sig, og hvad det betyder for Danmark og resten af Europa.

Praktisk information:
Sted: Dokk1, Hack Kampmanns Plads 2, 8000 Aarhus C
Tid: Tirsdag den 10. september 2024, kl. 16:30-18:00
Deltagelse: Gratis, men tilmelding er nødvendig via deo.dk

Kilde: Redaktionen
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.