Udstilling med spektakulært hjerteakvarium og Nobelpristagers kontor er kommet i fornemt selskab. Sammen med museer fra Tel Aviv og Harvard er udstillingen ”Videnskab er lidenskab”, som står på Steno Museet i Aarhus, indstillet til den internationale museumspris UMAC-AWARD 2021.
Det første man ser, når man træder ind i det mørke udstillingsrum, er verdens sandsynligvis eneste hjerteakvarium. Derefter lander øjet på et kæmpe molekyle i 3D og vandrer videre til Nobelprismodtager Jens Christian Skous fysiske kontor, forskeren, der kogte og dissekerede 20.000 krabber for at finde svar på sin undren.
Udstillingen ”Videnskab er lidenskab - om forskerliv og kogte krabber” handler om livet som forsker, og hvorfor nogle mennesker vælger at fordybe sig i et snævert emne, fx hvordan celler regulerer deres saltbalance, eller at forstå bestemte dyrs hjertefunktion.
Sammen med Harvard Art Museum og Screiber Art Gallery ved Tel Aviv University er den aarhusianske udstilling nu nomineret til UMAC-AWARD 2021. UMAC er den internationale komité for universitetsmuseer og et internationalt forum for alle dem, der arbejder i eller er tilknyttet akademiske museer, gallerier og samlinger.
Foto: Aarhus Universitet Science Museerne
Morten Arnika Skydsgaard, museumsinspektør ved Science Museerne, Aarhus Universitet, som står bag udstillingen, siger om nomineringen:
”I de seneste femten år har vi arbejdet hårdt for at forny vores udstillinger på Steno Museet. Nomineringen er med til at vise os, at vi er gået i den rigtige retning, og vi er meget stolte over at være i fornemt selskab med Tel Aviv og Harvard. ”Videnskab er lidenskab” er skabt i tæt samarbejde med Aarhus Universitet, og vi vil gerne være blandt de bedste universitetsmuseer i verden, når det det drejer sig om at formidle videnskab til det brede publikum med opsigtvækkende, engagerende og flot designede udstillinger.”
Bent Lorenzen, museumsdirektør ved Science Museerne, Aarhus Universitet, siger: ”I en tid, hvor det internationale samarbejde og ikke mindst turismen har været udfordret på grund af corona, er det et ekstra skulderklap at blive indstillet til en pris som UMAC-AWARD. Vi håber, at det vil få endnu flere til at få øjnene op for vores udstillinger, også i internationalt regi.”
Vinderne offentliggøres september 2021.