Få overblik over de skrottede vacciner

Vaccination
Profilbillede
dato

Ifølge Lægemiddelstyrelsen er Johnson & Johnson-vaccinen 67% effektiv, mens den tilsvarende fra AstraZeneca viste sig 59% effektiv til forebyggelse af COVID-19- Derfor udbyder lægetjenesten Practio nu de skrottede vacciner. Sundhedsstyrelsen har fravalgt dem grundet den alvorlige følgesygdom VITT.  

Det er de færreste danskere, der er vaccineret med den hollandske Janssen-vaccine fra Medicinalvirksomheden Johnson & Johnson og med den engelske AstraZeneca-vaccine fra medicinalvirksomheden af samme navn.

Det skyldes, at Sundhedsstyrelsen har fravalgt disse i vaccinationsprogrammet. De er fravalgt på baggrund af den forbundne øgede risiko for sjældne, alvorlige bivirkninger med blødninger og blodpropper, som ikke er set i forbindelse med vaccination med Moderna- og Pfizer-vaccinen.

Normalt oplever nyvaccinerede med coronavaccinationerne almindelige bivirkninger som rødme, hævelse og smerte ved indstiksstedet, samt en generel sygdomsfølelse i 12-72 timer efter vaccination.

Men det er frygten for sammenhængen mellem vaccination med COVID-19 vaccinerne fra Johnson & Johnson samt AstraZeneca og forekomsten af tilfælde af sjældne bivirkninger, som kaldes VITT. VITT er en sygdom med alvorlige tilfælde af blodpropper samtidig med blødning og et lavt antal blodplader. Tilstanden er forbundet med en høj dødelighed.

Bivirkningen optræder sjældent, men er alvorlig. For vaccinen fra AstraZeneca ser man ét tilfælde af VITT for hver ca. 40.000 doser vaccine, man giver. Risikoen ved Johnson & Johnson er endnu uvist.

Men virksomheden Practio har opsamlet de skrottede vacciner op og udbyder dem nu på vaccinationssteder i København, Aarhus, Odense, Roskilde & Aalborg. Det kræver en tilmelding på deres hjemmeside og en efterfølgende video-samtale med læge, før man kan blive accepteret i Practios vaccinationsprogram. Kort efter accept får man tildelt en vaccinationstid.

Pr 14. juni 2021 er kun 1,8 % af de færdigvaccinerede, vaccineret med Johnson & Johnson, der kun kræver 1 stik. Mens 0,1 % er færdigvaccineret med AstraZeneca, der kræver stik ad to omgange, derfor er antallet af påbegyndt AstraZeneca-vaccination også højere med 5,6 %. For at sætte det i perspektiv så har 87,5 % af de færdigvaccinerede fået Pfizer-vaccinen.

Kilde: Practio, SSI