Ny dokumentarserie EFTERSKOLEN

Profilbillede
Astrid Bruun

 Serien er i seks afsnit og har premiere på DR3 den 13. juni. 

"Nye venner, nye kærester, væk fra sine forældre, fra sit gamle miljø, bryde mønstre – kort sagt en ny begyndelse. Det er, hvad de fleste forbinder med et år på efterskole. I serien Efterskolen møder vi Sanna, Marius, Sofus, Sofie Marie, Jarl, Vanessa og 114 andre unge håbefulde teenagere, da de i august 2019 begynder på Klejtrup Musikefterskole og begiver sig ud på en rejse af forandring, håb og drømme. En opbyggelig rejse, hvor de lærer at passe på hinanden."

Ifølge efterskolerne.dk har 30.669 unge valgt at tage på efterskole i skoleåret 2020/21. Det er 600 flere end skoleåret før og det højeste antal nogensinde. Før i tiden var et efterskoleophold mest for de børn, hvis forældre ikke havde særlig høj indkomst. Sådan er det ikke længere og egenbetaling for et skoleophold har de sidste 10 år været stigende.

Trailer kan ses her.

Instruktøren Thora Lorentzen har selv gået på musikefterskole og beskriver det år som skelsættende i sit liv. I serien Efterskolen følger hun 120 elever fra de starter til året slutter med ”store tudedag”. Den lille gruppe elever, som serien har som hovedkarakterer, kæmper med hver deres; langdistanceforhold, kærestesorg, mobning på sin gamle skole og hemmelig forelskelse i bedste veninden. Andre elever kæmper med et dårligt miljø i hjemmet pga. forældre, psykiske lidelser, manglende integration, et handicap osv.

Serien giver et nært indblik i teenagere i Danmark anno 2019/2020 – hvilket også indebærer teenageliv under pandemiens start. Pludselig skal eleverne sendes hjem og det betyder også aflysning af en udlandstur. 

Thora Lorentzen siger: ”Efterskolen” er et hjertebarn af et projekt med vidunderlige unge mennesker, som jeg er kommet enormt tæt på, og føler stor kærlighed til. Serien udspringer fra mine egne oplevelser som ung og fra mit eget år på musikefterskole. Serien handler for mig om livet, relationerne og det at være menneske. Det er mødet med kærligheden den første gang, at udfordre sig selv og udvikle sig sammen. Undervejs opdagede jeg også, hvor afgørende et efterskoleår kan være, hvis man ikke har det godt derhjemme, eller på anden måde har brug for at skifte miljø. Det undrer mig, at støtten til efterskolerne dels er faldet generelt, men også at det ikke prioriteres højere at mindre ressourcestærke familier kan sende deres børn på efterskole. Det skævvrider, hvem der får muligheden, og i sidste ende tror jeg, at det er et tab for vores ungdomsgeneration."

Dokumentarserien EFTERSKOLENs seks afsnit lægges ud på DR3 den 13. juni OG i den forbindelse vil der være en simultan-visning af serien rundt om på landets efterskoler selvsamme søndag aften, hvor der er lagt op til hygge med snacks og streamingmarathon af de 6 afsnit.

Kilde: Redaktionen // Foto: Frea Sif Hestnes
Flere artikler