I forbindelse med tronskiftet vil der søndag den 21. januar blive afholdt en festgudstjeneste i Aarhus Domkirke. Store dele af kongefamilien og en lang række repræsentanter fra det officielle Danmark og Aarhus by vil deltage i begivenheden, der finder sted kl. 14.00. Kongefamilien ankommer til domkirken fra Marselisborg Slot, hvor der på hele ruten vil være god mulighed for at lykønske og byde den nye konge velkommen.
Som en del af det officielle program fra Kongehuset vil der i forbindelse med tronskiftet fra H.M. Dronning Margrethe 2 til H.M. Kong Frederik 10 blive afholdt en festgudstjeneste i Aarhus Domkirke søndag den 21. januar.
Til festgudstjenesten er en lang række officielle gæster inviteret, og i samme forbindelse forventes tusindvis af borgere også at møde op, når landets nyudnævnte konge kommer til Aarhus.
Derfor beder Østjyllands Politi også på forhånd borgerne om at være opmærksomme på en række ting.
Kongefamilien vil ankomme til Aarhus Domkirke fra Marselisborg Slot, og efter festgudstjenesten, der markerer afslutningen på det officielle program for tronskiftet, kører den kongelige familie ad samme rute tilbage til slottet.
Se programmet for tronskiftet og festgudstjenesten i Aarhus Domkirke her:
”Vi har en klar forventning om, at der vil komme rigtigt mange mennesker til Aarhus for at få et glimt af kongefamilien – herunder særligt den nye konge. Derfor vil politiet naturligvis også være talstærkt til stede, så alle andre kan koncentrere sig om at nyde begivenheden, som vi glæder os til at være en del af i det østjyske,” siger Anders Uhrskov, fg. politiinspektør hos Østjyllands Politi.
Vær med til fejringen langs kørselsruten
Rigtigt mange mennesker forventes at tage opstilling på Store Torv/Bispetorvet for at overvære, når gæsterne ankommer til Aarhus Domkirke, men en god mulighed for et glimt af den nyudnævnte kongefamilie kan også findes på ruten til og fra Marselisborg Slot.
”Vi opfordrer til, at man eventuelt stiller sig langs ruten for at hilse på den nye konge og byde ham og den øvrige kongefamilie velkommen til det østjyske. Særligt på Strøget bliver der god mulighed for at deltage i festen, men her forventer vi også rigtigt mange mennesker,” siger fg. politiinspektør ved Østjyllands Politi Anders Uhrskov.
Kongefamilien forventes at køre fra Marselisborg Slot omkring kl. 13.30, hvorefter de ankommer til domkirken omkring kl. 13.55. Kongefamilien forlader Aarhus Domkirke igen kort efter festgudstjenestens afslutning kl. 15.30, hvor de kører retur igen ad samme rute til Marselisborg Slot.
Ruten fra Marselisborg Slot til Aarhus Domkirke er som følger: Kongevejen, Chr. Filtenborgs Plads, Dalgas Avenue, Hans Broges Gade, Sankt Pauls Kirkeplads, M. P. Bruuns Gade, Banegårdspladsen, Ryesgade (Strøget), Søndergade (Strøget), Sankt Clemens Torv (Strøget), Bispetorvet/Store Torv.
Se detaljeret kort over ruten her:
https://www.kongehuset.dk/nyheder/koersel-til-festgudstjeneste-i-aarhus-domkirke-1
Vær forberedt på trafikale udfordringer
Trafikken i og omkring det centrale Aarhus vil forventeligt blive påvirket allerede fra om formiddagen den 21. januar, da alle veje langs ruten vil blive spærret helt fra eller delvist med enkelte undtagelser for kortvarig gennemkørende trafik.
Afspærringerne forventes at træde i kraft fra omkring kl. 11.00 og vil blive opretholdt af politiet med hjælp fra Hjemmeværnet.
Aarhus Kommune har udsendt information om trafikpåvirkningen, og du kan læse meget mere med relation til søndagens begivenhed på kommunens hjemmeside og Facebook-side.
Man kan også løbende følge med hos såvel Østjyllands Politi på X og hos Vejdirektoratet vedr. trafikændringer og afspærringer.
Rejsende til og fra Sjælland med Molslinjen kan desuden risikere at blive påvirket af situationen, da ruten går via Marselis Boulevard i Aarhus C, som til daglig fungerer som hovedåre til færgeterminalens havneområde i Aarhus. Hvis du skal rejse med færgen på søndag, kan du holde dig opdateret om eventuelle ændringer i afgangstiderne på Molslinjens hjemmeside.
Parkeringsforbud langs ruten
Den 21. januar vil der det meste af dagen være standsnings- og parkeringsforbud langs den rute, som kongefamilien benytter til eskortekørslen mellem Marselisborg Slot og Aarhus Domkirke. Der vil blive opsat skiltning om de nærmere detaljer langs ruten.
Østjyllands Politi opfordrer til, at cykler – i særdeleshed ladcykler – ikke medbringes på Store Torv/Bispetorvet og parkeres andre steder end i nærheden af Aarhus Domkirke og langs ruten, så der er plads til alle dem, der ønsker at være en del af begivenheden.
Kom med det offentlige og til fods
Det er politiet og myndighedernes forventning, at rigtig mange mennesker også vil deltage i programmet for tronskiftet den 21. januar – både langs ruten fra Marselisborg Slot til Aarhus Domkirke og retur, men også på og omkring Store Torv/Bispetorvet i Aarhus C.
Ønsker man at deltage i festlighederne, er opfordringen derfor, at man ankommer i god tid og til fods eller med det offentlige – herunder Letbanen, der umiddelbart ikke bliver påvirket af arrangementet.
Hvis man skal med tog til eller fra Aarhus Hovedbanegård, kan man med fordel benytte sig af trapperne fra sporene ved M.P. Bruuns Gade, da Banegårdspladsen i Aarhus C vil blive spærret for trafikken det meste af dagen.
Flere busruter vil derudover også blive påvirket af situationen og have midlertidigt omlagte ruter. Du kan med fordel løbende følge med hos Rejseplanen for ændringer i den offentlige transport.
Hvis eksempelvis Store Torv eller Bispetorvet bliver fyldt til kapacitet, kan det blive nødvendigt for politiet at lukke for adgangen i løbet af dagen.
Restriktioner ift. droneflyvning
Af sikkerhedshensyn vil der være øgede restriktioner mod droneflyvning langs ruten og omkring Aarhus Domkirke hele dagen, søndag den 21. januar.
Som altid bør man holde sig opdateret angående droneflyvning på Trafikstyrelsens hjemmeside droneregler.dk.
Tag hensyn og pas på hinanden
Østjyllands Politi kan ikke sætte et nærmere estimat på, hvor mange tusinde mennesker, der forventes at deltage, men forventningen er mange. Politiet vil med sin indsats sørge for, at alle kan få en god oplevelse – men borgerne opfordres også til at hjælpe myndighederne.
”Vi forventer, at mange mennesker fra især store dele af Jylland vil være i Aarhus for at deltage i fejringen af den nye konge, som alle nok håber at få et glimt af enten før eller efter festgudstjenesten i domkirken,” siger fg. politiinspektør Anders Uhrskov.
Han fortsætter:
”Derfor håber vi også, at alle vil tage hensyn til hinanden, så vi alle kan være her og deltage i den festlige stemning, som begivenheden med en festgudstjeneste i Aarhus Domkirke lægger op til."
Østjyllands Politi er sat i spidsen for den politimæssige indsats, men sidder også for bordenden af en koordinering mellem myndigheder og eksterne samarbejdspartnere.
”Foruden et stort antal betjente fra Østjyllands Politi får vi også – som ved andre tidligere store lignende arrangementer – assistance fra andre politikredse og fra Politiskolen. Vi har derudover et godt samarbejde på tværs af myndigheder og god erfaring med royale besøg i politikredsen," siger Anders Uhrskov.