Derfor findes der ikke usund mad

Profilbillede
dato

Vidste du, at man ikke kan opdele fødevarer i sunde og usunde?

Det var noget af en påstand. Alle ved da, at broccoli er sundt, og chips er usunde?

Men så sort/hvidt kan det faktisk ikke stilles op. Ja, der findes madvarer, som vi har brug for mere af end andre, men vi kan faktisk ikke kalde indtaget af en fødevare sund eller usund, uden først at have taget højde for konteksten

Hvad vil det så sige?

Jamen konteksten en fødevare spises i, kan koges ned til 3 spørgsmål: 

Hvem er du? I hvilken mængde spises madvaren? Hvad spiser du ellers?

Lad os se lidt nærmere på hvorfor disse spørgsmål er vigtige.

Hvem er du?
Er du en maratonløber, der forbrænder masser af kalorier, og har brug for masser af letfordøjelig energi, og er presset på appetitten? Så kan det være en mars-bar ligefrem tjener et formål for dig og din sport. 

Er du undervægtig og har brug for at tage på? Så vil kalorietætte fødevarer (som ofte er dem, der betegnes som usunde) spille en vigtig rolle i din kost.

Prøver du omvendt at tabe dig? Så vil det være en fordel at prioritere mere kalorielette madvarer, der mætter mere i forhold til den energi de bidrager med. Vægttab handler nemlig udelukkende, om at man indtager færre kalorier, end man forbrænder, ikke om hvorvidt man fx lever sukkerfrit eller ej.

Og det betyder også, at samtlige fødevarer kan indgå i en sund kost, også hvis ønsker at tabe sig. Men i forskellige mængder, naturligvis:

I hvilken mængde spises madvaren?
Det her spørgsmål er vigtigt. 

Blandt andet fordi det er vigtigt at spise varieret af madvarer, så man får dækket sine næringsbehov. Og det er svært, hvis en enkelt fødevare fylder rigtig meget i kosten. Det er hverken sundt at leve af gulerødder, juice (det gælder OGSÅ juice-kure!) eller chokolade.

Men også fordi vi har brug for mere af nogle ting end andre. De fleste kan fint have plads til et stykke kage i kosten, men det dur ikke, hvis man spiser en halv bradepande.

Og det er måske det største problem ved at opfatte madvarer som universelt sunde eller usunde, uanset mængden vi spiser dem i – og grunden til at vi meget ofte arbejder med klienters sort/hvid-tænkning omkring mad.

For hvis man har forbudt sig selv noget, så bliver det mere spændende. Og lige så snart man uundgåeligt falder i og spiser en lille smule, så dukker ”øv, hvor er jeg dårlig, nu kan det hele være lige meget!”-tanken op.

… Og så spiser man hele posen med chips, hele bøtten med is eller 5 stykker kage. Og det er i virkeligheden disse overspisninger, der er problemet for rigtig mange.

Hvad spiser du ellers?
Netop fordi det at forbyde fødevarer er unødvendigt og har det med at give bagslag, så er det ofte bedre at fokusere på, hvad du gerne vil spise mere af. 

Og her kan vi jo kigge mod de officielle kostråd. Mere frugt, grønt, fisk og fuldkorn.

Ellers som min medunderviser på kostvejleder-uddannelsen, Morten Elsøe, siger det: Prioritér planter og protein.

Rent mentalt føles det langt mere positivt og opnåeligt at fokusere på det, man gerne vil gøre mere af, end hvad man ikke må gøre. Hvis jeg siger, at du ikke må tænke på en lyserød elefant, der kører på trehjulet cykel, så ved jeg godt hvad du tænker på…

Og når vi spiser varieret og mættende, så bliver vi ikke så tit oversultne og overspiser de kalorietætte snacks som chokolade og kage eller fast food.

Med andre ord handler sundhed altså ikke om, hvorvidt du har spist et stykke kage eller ej i dag, men om den samlede kost, og hvorvidt den dækker dit behov for fx makronæringsstoffer, vitaminer og kostfibre. Og det kan man sagtens opnå, også selvom man har spist et stykke kage.

derfor kan man ikke snakke om sunde og usunde fødevarer uden at tage højde for konteksten.

Og så fristes man jo næsten til at inddrage WHO’s definition af sundhed:

"Sundhed er en tilstand af fuldstændig fysisk, psykisk og socialt velvære, og ikke blot fravær af sygdom, smerter eller andre skavanker."

Sundhed handler altså ikke kun om, hvad du spiser, men også hvordan du har det og trives i dine relationer. Et sundt og godt liv indebærer, at man kan nyde at indgå i sociale sammenhænge, uden at alt ens bevidsthed skal bruges på at undgå chips-skålen eller stresse over, hvad der mon er på menuen.

At finde den gode mellemvej mellem fysiske sundhedsmål (såsom at komme i bedre form og blive stærkere), og samtidig kunne tilpasse det til en hverdag, hvor man gerne vil kunne hygge sig i gode relationer, er netop noget af det, vi har allerstørst erfaring med i klientforløb.

Og hvis det er noget, du gerne vil have vores hjælp til, så er du mere end velkommen til at få en uforpligtende målsætningssamtale omkring personlig træning eller VaneCoaching lige her:

https://styrkmig.dk/

Kilde: Nikolaj Bach, Medejer i STYRK
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.