Flere kvinder klatrer: Camilla Sørensen følte sig begloet i fitnesscentret

De seneste fem år er antallet af kvindelige klatreklubmedlemmer steget med 20 procent, og kvinder udgør i dag 35 procent af det samlede medlemstal ifølge Dansk Idrætsforbund. (Foto: Boulders)
dato

Kvinder dyrker i stigende grad klatresport i Danmark. For Camilla Sørensen er klatrehallen en tryg idrætsbase i kontrast til fitnesscentrets kropsfikserede miljø, og den oplevelse står hun ikke alene om.

En følelse af at være udstillet, udenfor eller nedgjort giver mange danskere dårlige oplevelser med bevægelse. Det viser nye forskningsresultater fra befolkningsundersøgelsen ”Danmark i bevægelse” fra Syddansk Universitet.

Ifølge klatrekoncernen Boulders er det netop de følelser, som mange kvinder søger ly fra i klatrehallens uformelle rum. De seneste fem år er antallet af kvindelige klatreklubmedlemmer steget med 20 procent, og kvinder udgør i dag 35 procent af det samlede medlemstal ifølge Dansk Idrætsforbund.

35-årige Camilla Sørensen fra Aarhus er blandt de kvinder, der klatrer hos Boulders til dagligt. Hun har skiftet vægtstangen ud med klatrevæggen, fordi hun ikke følte sig tilpas i sit lokale fitnesscenter gennem ti år. 

– Jeg har følt mig enormt usikker og sårbar i præstationsmomenter i fitnesscentret. Jeg følte mig begloet og fik mange sleske kommentarer fra mænd. I fitnesscentret, som ofte føltes som et datingforum, handlede træningen mere om kropsmål og -vægt end om sjov, og den oplevelse har jeg langt fra i klatrehallen, siger hun og tilføjer:

– Klatrehallen har en større åbenhed og fordomsfrihed, fordi man kommer hinanden meget mere ved. Her mødes man om problemløsningen på klatrevæggen og finder uanset niveau i fællesskab den bedste vej til tops. Aktiviteten fylder så meget, at man kan falde i dyb snak med fremmede, og spændingsoplevelsen ved klatring knytter bånd.

Camilla Sørensen er ikke alene om sin oplevelse, påpeger Martin Petersen, direktør hos Boulders, som er landets største klatrekæde.

– Kvinders drivkraft for at klatre er ofte, at de ønsker at blive en del af et idrætsnetværk med en mere uformel stemning og en større fællesskabsånd, end de har oplevet i fitnesscentret. De finder tryghed i ikke at være omgivet af spejle og avancerede maskiner, siger Martin Petersen.

Ville ikke alene i fitnesscenter
På grund af utryghed i fitnesscentret fulgtes Camilla Sørensen altid med en ven. 

– Jeg oplevede et usundt, kropsfikseret og seksualiseret miljø, som gav mig en forvrænget forestilling om, hvordan kroppen skal se ud. Selvom jeg var toptrænet, var min selvtillid helt i bund. Det var ikke det værd. I klatrehallen genfandt jeg selvtilliden og lysten til at tage alene til træning, siger Camilla Sørensen.

Kvinder har fordele på klatrevæggen
Ifølge Boulders-direktør Martin Petersen har kvinder andre forcer end mænd i forhold til at blive gode klatrere:

– Mænds styrke og fysik giver vedholdenhed på klatrevæggen. Til gengæld er kvinder ofte mere smidige, lettere i kropsvægt og mindre i omfang end mænd. Det skal dog understreges, at alle uanset kropsstørrelse og styrke kan klatre – og også gør det i vores haller – og selvom klatring giver styrke, smidighed og god fysik, er hjernegymnastikken ved klatring medlemmernes bærende drivkraft.   

Boulders.dk er en dansk fitness-klatrekæde med centre i Aarhus, Odense og København, som siden 2009 har været med til at præge klatring og bouldering på den danske scene. Med ugentlige opdateringer af klatreruter på otte sværhedsgrader er der udfordringer for både nye som erfarne.

Kilde: Boulders
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.